System EVS® został stworzony i opatentowany przez ZUMMO w 1992 roku i do dnia dzisiejszego jest nieprześcignionym wzorcem dla branży HoReCa w skali światowej.
Uwarunkowania techniczne systemu EVS® umożliwiają wyciskanie wszystkich cytrusów – małych, dużych, bardzo dużych, nawet tych o nieregularnym kształcie w prosty, higieniczny i wydajny sposób. System EVS® wyróżnia szereg aspektów które sprawiają, że codzienna praca z urządzeniami ZUMMO jest znacznie prostsza w porównaniu do innych ofert na rynku.
Owoc przecinany jest na pół a następnie ściskany z dużą siłą na dwóch idealnie wyprofilowanych półkulach. System EVS jest tym samym przejrzysty na całym etapie procesu cięcia owoców oraz późniejszego wyciskania. Klient ma możliwość obserwacji całego procesu mając pewność, że jego sok jest wyciśnięty higienicznie i nie ma kontaktu ze skórką cytrusów. Według przeprowadzonych badań przez niezależny instytut specjalizujący się w badaniu jakości żywności AINA, sok z wyciskarek Zummo zawiera aż o 150% mniej zanieczyszczeń niż sok wyciskany na urządzeniach z tzw. systemem obrotowym / rotacyjnym, który wykorzystywany jest w automatach innych producentów.
System pionowego wyciskania cytrusów – EVS®, tnie owoce prostopadle na całym etapie procesu, wyciskając je w pozycji pionowej. Następnie w ciągu trwania tej samej sekwencji, dwie idealnie przecięte połówki owoców dociskane są z dużą siłą do idealnie wyprofilowanych półkuli dolnych. Półkule dolne dystansują siłę docisku górnych łapek nie dopuszczając tym samym do kontaktu oraz naruszenia gorzkiej skórki cytrusa, co w efekcie ma kluczowy wpływ na wyjątkowy smak oraz czystość soku pozbawionego zanieczyszczeń oraz posmaku goryczy.
System EVS®, który niewątpliwie pozostaje kluczowym czynnikiem wyróżniającym automatyczne wyciskarki do cytrusów marki Zummo. Codzienne użytkowanie urządzeń powinno jednak generować jak najmniej dodatkowych czynności ze strony naszych klientów, dlatego w celu zminimalizowania zbędnych ingerencji czynnika ludzkiego, firma Zummo opracowało i opatentowała szereg dodatkowych funkcji oraz systemów, które w połączeniu maksymalnie skracają czas obsługi związany z codzienną konserwacją urządzeń marki Zummo.
Ekskluzywny system pionowego cięcia cytrusów, wyciska soki w najbardziej higieniczny i wydajny sposób. Dodatkowo, wyciska dokładnie wszystkie cytrusy rozmiarze 40 mm-100 mm. Limonki, mandarynki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty i granaty ! Opatentowana technologia umożliwiająca umożliwiająca regulowanie siły granicy docisku owoców, dostosowując się tym samym do grubości skórki. Jedyny system na rynku który umożliwia wyciskanie małych i dużych cytrusów o nieregularnym kształcie w higieniczny i transparentny sposób.
Wszystkie nasze urządzenia i podzespoły produkowane są w naszych zakładach zlokalizowanych Walencji i są w 100% produkcją Europejską. Najwyższej jakości stal A1 to podstawa budowy każdego z oferowanych przez nas urządzeń. Wyciskarki Zummo gwarantują ponad 20 lat bezawaryjnej pracy.
System który umożliwia demontaż wszystkich połączonych elementów jednym ruchem, bez konieczności demontażu wszystkich składowych części z osobna. Oszczędność czasu oraz wysoka precyzja montażu w krótkim czasie.
Firma Zummo dostosowując się do współczesnego świata wprowadziła do sprzedaży 2018 roku trzecią generację urządzeń o nazwie „NATURE„. Generacja wprowadza możliwość konfigurowania każdego modelu pod kątem kolorystycznym. Jaskrawe odcienie oraz klasyczne stonowane ciemne i grafitowe kolory. Klasyczne kosze boczne z wysokiej jakości stali nierdzewnej pozostają w dalszym ciągu standardem dla każdego z wszystkich modeli.
Obecnie jedyny na rynku aktywny system automatyczny wspomagający bieżące czyszczenie soku podczas każdorazowego uruchomienia urządzenia. Jego walory są nieocenione. Oszczędność czasu oraz gwarancja najwyższej jakości soku pozbawionego posmaku gorzkich olejków oraz nasion powstałych podczas wyciskania soków. Szczególne walory tego systemu zauważymy podczas całodniowego wyciskania soku. Filtr automatyczny ma znacznie większą przepustowość a personel nie musi pamiętać o jego opróżnianiu. Każdorazowo uzyskujemy sok o najwyższej jakości bez nasion oraz posmaku gorzkich olejków.
(System zamkniętej komory).
Wszystkie elementy mające bezpośredni kontakt z sokiem zamknięte są w szczelnej komorze, co praktycznie całkowicie eliminuje dostęp owadów oraz innych czynników zewnętrznych mogących bezpośrednio wpływać na pogorszenie jakości pozyskiwanego soku. Sok nie ocieka po transparentnej szybie frontowej co ma kluczowy wpływ na finalny odbiór klienta.
Co zyskujemy ?