Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy najlepiej wypić bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż traci on swoje wartości odżywcze zaledwie kilka minut po wiciśnięciu!!!

Sok z pomarańczy (bezpośrednio po wyciśnięciu):

  • wskazany jest przy schorzeniach wątroby
  • pomaga obniżyć gorączkę
  • jest doskonały jako środek przeciw szkorbutowi
  • zapobiega zaparciom
  • jest pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego
  • pomaga organizmowi w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii
  • pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji

Dlaczego warto pić świeżo wyciskany sok z pomarańczy?

Pomarańcza jest wspaniałą skarbnicą zdrowia, witamin i samego dobra. Są odporne na przechowywanie i transport, dlatego są owocem dostępnym na całym świecie przez cały rok. Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. A dzięki temu, że owoc ten jest dostępny przez okrągły rok, to w okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże owoce sezonowe to właśnie pomarańcza może stanowić ratunek przed grypą.

2

Składniki mineralne:

  • Witamina C. W 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg, wpływa na poprawę odporności organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie – sprzyja pokonywaniu zmęczenia.
  • Wapń. Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. W 100 gramach owocu jest aż 40 mg łatwo przyswajalnego wapnia. Osoby, które nie lubią pić mleka lub z powodów dietetycznych nie mogą go spożywać, mogą z powodzeniem napoje mleczne zastąpić miąższem pomarańczy.
  • Błonnik. W 100 ml soku znajduje się 0,1 grama błonnika pokarmowego. Doskonale działa na układ pokarmowy: pobudza wydzielanie śliny, wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit, zapobiega otyłości i daje poczucie sytości. Błonnik chroni też przed chorobami układu krążenia.
  • Potas. Miąższ pomarańczy bogaty jest w potas, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie, czynności mięśni i nerwów, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
  • Kwas foliowy. Pomarańcze są naturalnym dostarczycielem kwasu foliowego, którego niedobór może zwiększać podatność komórek na transformacje nowotworowe, a także jest czynnikiem rozwoju miażdżycy.
  • Fitoskładniki. Pomarańcza to również cenne źródło fitoskładników. Jednym z nich są monoterpeny, które chronią człowieka przed rakiem jelita grubego, obniżają cholesterol LDL (zły cholesterol), poprawiają stosunek cholesterolu LDL do HDL (HDL – dobry cholesterol) – tym samym zmniejszają ryzyko arteriosklerozy.
  • Inne zawarte w pomarańczy fitoskładniki to flawanony, które chronią przed chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi.

Wyciskarki Zummo